Koçluk Nedir?
Kişi ve kuruluşların performansını artırmaya yönelik, istenen kalite ve hedeflere ulaşmalarını sağlayan planlı bir gelişim ve destek sistemidir.
Bu sistemin temeli Socrates’e ve onun felsefesine dayanır. Socrates'in "Kendini tanı" sözü, yaşam koçluğunun ilk temellerinden biridir. Sokrates, insanlara kendi hayatlarını sorgulatan ve kendilerini tanımalarını sağlayan sorular sorardı. Günümüzde koçluk mesleği de tam olarak bunu yapmaktadır.
"Coach" Kelimesi
"Coach" kelimesi Fransızca kökenli olup, insanları bir yerden bir yere taşımak için kullanılan bir araç anlamına gelir. 1840 yılında, Oxford Üniversitesi'nde sınavlara hazırlayan özel öğretmenler için kullanılmaya başlamış, zamanla spor eğitmenleri için de anılmıştır. Günümüzde ise bu terim, değerli bir kişiyi bulunduğu noktadan başka bir noktaya taşıyan bir hizmet olarak kullanılmaktadır.
ICF'e Göre Koçluk
ICF'in tanımına göre koçluk; müşterinin kişisel ve profesyonel potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarına ilham veren, düşünce doğurucu ve yaratıcı bir süreçte onlarla işbirliği yapmaktır.
Profesyonel koç Thomas Leonard, 1995 yılında kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak Uluslararası Koç Federasyonu'nu (ICF) kurmuştur. Kuruluşundan itibaren koçluk mesleği ile ilgili yüksek standartlar belirleyerek, bağımsız unvanlar sağlamış ve dünya çapında eğitimli koçlar ağı oluşturmayı hedeflemiştir.
2023 yılı Kasım ayı verilerine göre, ICF’in 99 ülkede 142 şubesi bulunmaktadır. Ayrıca, 165 ülkeden 56.000 koç üyesi vardır. ICF Türkiye, ICF’in bir şubesi olarak 2005 yılında kurulmuş ve 24 Aralık 2009 tarihinde resmi kimliğine kavuşmuştur.
Türkiye'de Koçluğun Yasal Mesleki Durumu
Koç (Seviye 6) ulusal meslek standardı, 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Kanunu çerçevesinde oluşturulan “Ulusal Meslek Standartlarının Hazırlanması Hakkında Yönetmelik” ve “Mesleki Yeterlilik Kurumu Sektör Komitelerinin Kuruluş, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümleri doğrultusunda, MYK tarafından görevlendirilen Koçluk Platformu Derneği (KPD) ve Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği (UPKD) iş birliğiyle hazırlanmıştır.
Bu standart, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilmiş, MYK İş ve Yönetim Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanmış ve 29.06.2013 tarihli 28692 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak Ulusal Meslek Standardı olarak yürürlüğe girmiştir.
MYK Koçluk Mesleği Tanımı
Koç; ilgili yasal süreçler, kalite standartları ve hizmet prosedürleri çerçevesinde koçluk süreçlerini yöneten, iş organizasyonunu ve süreç başlatma faaliyetlerini gerçekleştiren, koçluk sürecini uygulayan ve bireysel mesleki gelişimini sağlayan nitelikli bir uzmandır.
Koç; müşterilerin kişisel ve profesyonel potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmayı hedefleyerek, farkındalık, gelişim ve çözüm seçeneklerini artıran destekleyici çalışmalar yürütmektedir.